26
Oct
2015

Lewis & Clark Exploratory Center of Virginia: Engaging people is key to a building’s success

We design with the philosophy that engaging people in our buildings is key to a project’s success.  We think a lot about how to create opportunities for discovery, for collaboration, for a conversation with nature… Take for example, The Lewis & Clark Exploratory Center (LCEC).  We designed the roof as an vegetated garden/overlook to the Rivanna River.  This is where a visitor first arrives and the roof signals the building’s larger goals: to connect to the Lewis & Clark story, and to engage the visitor with nature.  The vegetated roof is to be planted with species gathered by the explorers on their journey west.  The overlook, with a replica of a ship in the foreground and the Rivanna in the background, recalls to the visitor that the exploration was carried out by river.  The building also teaches about water, how precious it is, how it is the source of life: the roof water is directed to a riverstone channel that flanks the stairs descending to the exhibit space.  Water is collected in a basin at the entry below and the visitor crosses a bridge to enter the building – again, references to Lewis & Clark’s river journey as well as modern concerns about the environment and the importance of water quality.  The building is designed to achieve LEED Silver, and its many sustainable features are teaching examples for visitors.  Best of all though is how active the center is with community activities.  The building teaches about the Lewis & Clark’s journey, about nature while serving as an ideal setting for the activities organized by LCEC.  It is gratifying to see our goals realized.  IMG_1463IMG_1478

Comments ( 0 )

    Leave A Comment

    Your email address will not be published. Required fields are marked *